Naš blog

Odvodi u vašem domu jedan su od najkritičnijih dijelova vodovodnog sustava. Postoji nekoliko ključnih znakova koji ukazuju na to da je riječ o zaštopanom odvodu i da je vašim instalacijama potrebno čišćenje. Ako zapazite bilo koji od niže navedenih znakova, nazovite nas, ponekad je dovoljan jednostavan telefonski savjet da vas riješimo muke.

•             Voda usporeno odlazi iz sudopera, kade, wc-a ili bilo kojeg drugog odvoda
•             Tamna masa koja izlazi iz odvoda
•             Voda koja se nakuplja u podrumu
•             Klokotanje koje se čuje iz slivnika ili wc-a
•             Mjehurići izlaze iz sudopera ili kade

Ako počnete primjećivati neki od ovih znakova, to znači da su se u vašim cijevima nataložile naslage u prilično velikom postotku, odnosno da vaša instalacija ima drastično smanjen kapacitet „gutanja“ odvodne vode. Začepljen odvod često može ukazivati na ozbiljan problem vodovodnog i vodo-odvodnog sustava. Velika je vjerojatnost da ćete u tom slučaju morati pozvati naš ili neki drugi specijalizirani servis kako bi se problem na vrijeme otklonio, a vi se spasili katastrofe i velikih financijskih izdataka. Također, vrlo je vjerojatno da ovaj problem neće nestati „sam od sebe“…

Što učiniti?

Blokirane i zaštopane cijevi mogu se dogoditi bilo kome, najčešće u najnezgodnijem momentu. No zaštopani odvod je mnogo više od „male neugodnosti“. Naši klijenti i svi oni koji su iskusili takav problem dobro znaju o čemu je riječ. Ako problem ne riješite na vrijeme, mogao bi se pojaviti golem „odvod u vašem novčaniku“ (poplava – po podovima, uništenje parketa i uništenje stropa prostorije ispod mjesta izlijevanja-vaše ili susjedove!).

Reagirajte na vrijeme, nazovite profesionalnu službu, licenciranog vodoinstalatera i spriječite da sitan problemčić izmakne kontroli.

Gotovo svaki veći grad u Hrvatskoj ima takve servise (svojevremeno smo mi bili jedini privatni servis za odštopavanje), no naš koristan naputak jest da malo istražite tržište prije no što angažirate bilo koga. Pobrinite se da servis za odštopavanje cijevi koji angažirate ima dobre reference, da vas već pri prvom kontaktu upita o detaljima problema (često se problem može telefonski riješiti uz odgovarajuće naputke stručne osobe, što nije zanemariva ušteda…), stoga, pripremite se na takav telefonski razgovor.

Ako niste sigurni kuda vode instalacije u vašoj kući ili stanu, pitajte nekoga od familije, bivšeg vlasnika ili sličnu osobu, kako biste stručnoj osobi mogli dati precizne informacije. Time ćete uštedjeti vrijeme, no ono što je bitnije, maksimalno povećati sigurnost i uspješnost izvođenja intervencije odštopavanja cijevi.

Ako niste u mogućnosti saznati detalje o shemi vaših instalacija, nema problema, profesionalac će strojem vrlo precizno moći detektirati položaj cijevi koju treba odštopati. Glavno je da se strojem prođe do prve sljedeće prohodne cijevi.

Iako većina vlasnika nekretnina ne obraća posebnu pozornost na odvodu instalaciju, iznimno je korisno na vrijeme uočiti problem sa odvodnim cijevima ili zaštopanost istih te ga na vrijeme otkloniti. Korištenje raznih kemijskih sredstava za odštopavanje odvoda često može biti od koristi, posebno kao preventiva. No kada je prepreka u cijevi već čvrsto formirana i odvod potpuno blokiran, tada je potrebna intervencija. Naš servis ju izvodi alatima potpuno sigurnim za vaše odvodne cijevi, koji otklanjaju začepljenje cijevi i čiste kompletan promjer, kako bi dovele odvodnu cijev u prvobitno stanje.

Koje je Vaše mišljenje? :)